Mars
Mars

Roman
Roman

 

Neva masquerade - naamioväritteinen siperiankissa

Nevan historia on yhteneväinen sisarrotu siperiankissan historian kanssa. Tämä pörröturkkinen kissa on ollut Venäjällä läsnä "aina"; kodeissa, kaduilla, kissa on mainittu usein venäläisissä saduissa ja lasten kirjoissa. Siperiankissa on mainittu myös Harrison Wierin kirjoittamassa kirjassa "Our Cats and All About Them", kirja on julkaistu vuonna 1889.

Siperiankissan järjestelmällisemmän jalostustyön katsotaan alkaneen vasta 1980-luvulla. Rodun kantakissoiksi haalittiin Moskovan ja Pietarin kaduilta sekä ympäri Venäjää maaseudulta vahvimmat ja upeimmat yksilöt. Venäjän ankarien talvien seurauksena kehittyi kestävä, valpas, vahva ja massiivinen, paksuturkkinen kissarotu - venäläisten suuri ylpeys, ikioma vastine maine coonille ja norjalaiselle metsäkissalle. From Russia with love! Rodun standardille oli mallina kaksi kissaa joista tuli myös rotuun kantaisät; siperiankissa Roman ja neva masquerade Mars. Eri kattojärjestöt hyväksyivät siperiankissan eri tahtiin: WCF (World Cat Federation), TICA (The International Cat Association) sekä CFA (Cat Fanciers Association) hyväksyivät siperiankissan sisällyttäen standardiin myös naamiovärit; näissä järjestöissä neva masquerade on naamioväritteinen siperiankissa. WCF hyväksyi rodun alustavasti 1991, lopullisesti 1994. TICA hyväksyi siperiankissan alustavasti 1992, championship-oikeudet rotu sai 1996. CFA hyväksyi siperiankissan alustavasti helmikuussa 2000, championship-oikeudet rotu sai vuonna 2006. FIFé (Fédération Internationale Féline) hyväksyi ainoana kattojärjestönä vain traditionaalisen väriset siperiankissat vuonna 1998, jättäen naamiovärit hyväksymättä. Ne erotettiin sisarrotu neva masqueradeksi, joka hyväksyttiin alustavasti 1.1.2009, lopullisesti vuonna 2010. Siperiankissalla ja nevalla on kaikissa kattojärjestöissä sama standardi, ainoana erona turkin ja silmien väritys.

Suomeen ensimmäiset nevat saatiin, kun kaksi traditionaalisen väristä siperiankissaa osoittautuikin naamiokantajiksi ja pentueeseen syntyi nevapentuja. Tämä tapahtui 2000-luvun alkupuolella, jolloin neva ei ollut vielä hyväksytty rotu FIFéssä. Ensimmäiset nevat tuotiin Suomeen Venäjältä vuonna 2009. Tunnetuin neva Suomessa lienee presidentti Tarja Halosen keväällä 2013 lahjaksi saama Meggi.

Nevat ovat erittäin seurallisia ja kiintyvät vahvasti omistajaansa; oma ihminen saa nauttia lempeästä sirkutuksesta, kovaäänisestä kehräyksestä sekä suukkosista. Neva voi olla puhelias; mikäli juttelet sille paljon, sen kanssa voi myös melkein kuin käydä keskusteluja. Neva on kotona läsnä joka paikassa ja helposti tarjoaa myös auttavaa tassua missä tahansa askareessa. Rotu on kuitenkin tietyllä tavalla myös herkkävaistoinen, tietää milloin kannattaa pitää etäisyyttä ja odottaa parempaa hetkeä. Neva on jopa hieman koiramainen rotu ja tulee yleensä hyvin toimeen muiden eläinten kanssa. Lapsia kohtaan neva on lempeän kärsivällinen ja toimii mielellään lapsenvahtina/hoitajana, hälyttäen tarvittaessa aikuisia paikalle. Nämä kissat rakastavat kaikenlaisia leikkejä ja monet noutavat mielellään tavaroita. Pehmeät pallot ja pienet hiiret ovat meidän nevojen mielestä parhaita leluja noutoleikkeihin!

Nevan rakenne on massiivinen mutta samalla hyvin kompakti, vartalo on lihaksikas ja rintakehä leveä. Jalat ovat vahvaluustoiset, keskimittaiset, takajalat hieman etujalkoja korkeammat, tassut ovat isot ja pyöreät. Varpaiden välissä mahtavat karvatupsut. Häntä on paksu ja tuuhea "pölyhuiska", ylettyen kissaa noin hartioihin asti. Korvat ovat keskikokoiset tai pienehköt, runsaasti karvaa sisällä ja toivottavaa olisi kärjissä pienet tupsut. Silmissä tulisi olla valpas ja hieman villi metsäkissan katse. Nevalla on aina siniset silmät. Huolimatta pyöreän pörröisestä olemuksestaan, on neva hämmästyttävän ketterä ja erittäin nopea, tehden uskomattomia hyppyjä.

Nevalla hyväksytyt värit ovat ruskea, sininen, punainen, creme ja kilpikonna sekä näiden hopea- ja golden-muunnokset. Nevoja on yksivärisiä kuviottomia ja kuviollisia tabbyja, valkoisella tai ilman. Valkoisen määrää ei ole nevalla rajattu. Nevan turkki on tuuhea, kolmikerroksinen, päälliturkin ollessa vettähylkivä ja hieman karkean tuntuinen. Kesäturkki voi olla reippaasti lyhyempi kuin muhkea talviturkki, usein kesäturkissa kauluria ei juuri ole ja villahousutkin kutistuvat bikineiksi. Neva on keskikokoinen tai iso kissa, sukupuoliero on yleensä selkeä - urokset painavat keskimäärin kuudesta kahdeksaan kiloa, naaraat usein neljästä kuuteen kiloon. Uros on usein rauhallinen ja lempeä nallekarhu, naaras aktiivisempi ja leikkisämpi. Neva on hitaasti kehittyvä rotu, ollen täysikasvuinen jopa vasta noin 5-vuotiaana.

Rotuyhdistys:
Suomen Neva Masquerade Kissat - Finnish Neva Masquerade Cat Club ry

Muut rotumme:

Maine coonista kertoo rotuyhdistyksen kotisivut; Suomen Maine Coon kissat ry.
Norjalaisesta metsäkissasta kertovat rotuyhdistyksen kotisivut; Norjalainen Metsäkissa ry